torstai 8. marraskuuta 2012

South Africa part 5

Heippa! Tuli taas tällänen pikku tauko tässä kirjottelussa ku se aina niin ihana koeviikko ilmesty taas jostain. En tiedä miten tää aika on menny taas näin nopeaa, nimittäin Mandin tuloonki on enää vaan  reilu 2 viikkoa!!! Ja itseasiassa tänään on tasan 3 kuukautta siitä ku tulin tuolta reissusta, joten voisin ehkä laittaa vähän vauhtia näiden Etelä-Afrikka postausten tekoon..


Tällä hetkellä istun täällä ruudun toisella puolella teekupin kanssa ja nukuin tossa sellaset reilun 3h päikkärit ku oon saanu jostain itelleni jonku typerän flunssan.


Anyway nyt voisin siirtyä asiaan mistä tulin tänne kirjottamaanki :D Elikkä Etelä-Afrikka juttuja tulossa taas, aiemmat osat löytyy näistä linkeistä: 1, 23 ja 4 + soccer in S-A.



Kerroin siis viimeksi tosta yhdestä huippu keskiviikosta heinäkuun lopulta. Nex torstai aamuna mulla oli edessä Suomi esitelmän pitäminen paikalliselle rotary clubille ja Kauhavan clubin viirin antaminen heille. Ja joo tuota ei siitä sen enempää.. :D En oo mikään puhuja tyyppi ja vielä vähemmän oon sitä englanniksi joten esitelmä meni varmaan oikein hienosti, kesti noin 10 minuttia ja olin niin onnellinen ku se loppu! :D Paikallinen rotarykokous oli vähä erilainen mitä täällä Kauhavalla ja se järjestettiin 7 aamulla. Erittäin hyvä yhdistelmä siis minä+aikainen aamu+englanninkielisen puheen pitäminen.. :DD

braai, mistä tekstiä vähän alempana



Tulipahan  sekin kuitenkin pidettyä ja kai ne siitä tykkäskin :D Vein niille myös suomi suklaata tuliaisena . Lisäks näytin heille myös siskon lukioaikana tekemää yhtä Suomi videota ja kaikki oli aivan ihmeissään mm. siitä että täällä käydään avannossa ja saunotaan :D Lisäks pientä ihmetystä ja naurua aiheutti mun top 10 oudoimmat Suomi jutut, missä kerroin esimerkiks siitä että Suomessa ylinopeudesta saatavat sakot menee tulojen mukaan. Yleisesti koulussa ja muualla kaikki ihmetteli sitä että on olemassa sellanenki kieli ku suomi. Jotkut luuli että täällä puhutaan saksaa ja jotkut englantia... Joku mulle kerran koulussa huutiki että guten tag! Jepjep.

"hei pliis, mullekin!"



Koska mentiin suoraan tuolta rotaryjen aamupalakokouksesta kouluun ja mulla ei ollu koulupukua niin sain kokea sen ku kaikki, siis ihan kaikki tuijjotti mua..:D Sillon ku menin ekana päivänä kouluun en herättäny niin paljo huomiota, mutta ku menin sinne omat vaatteet päällä niin voi luoja..:D Yritäppä siinä nyt sitte olla normaalisti ku yli 1000 ihmistä tuijottaa sua. Omassa luokassa ne oli kuitenki onneksi tottunu muhun. Mutta oli kyllä ihan hauska päivä ja lisäks meidän kouluun tuli myös toinen vaihtari Anna saksasta! Ja se raukka joutu pitää sellasen lyhyen puheen koko koulu edessä siellä aamu tuokiossa minne kaikki oppilaat kokoontu aina aamusin ja voi että olinki onnellinen että missasin sen mun ekan koulupäivän ku olin sillon sairaana..:DD Ton jälkeen kyllä kaikki kaverit sano että munki pitäs mennä pitään puhe mut onneks se sit unohtu... :D



Koulun jälkeen vaihettiin nopeesti vaatteet ja lähettiin hakeen äitipuolen ja hostsisarusten kanssa hostisää sen töistä ja sieltä suunnatiin isovanhempien maatilalle. Matkalla käytiin sen opan (opa=isoisä, oma=isoäiti) omistamalla tehtaalla jossain hyvin jännässä paikassa :D Maatila oli aika vanha, ja aikasemmin mun hostäiti (siis näiden opan ja oman entinen minijä..) oli kertonu mulle et ku E-A:ssa ei oo tietookaan minkäänlaisesta vanhusten turvasta niikku täällä meillä, niin niillä ei oikeen ilmeisesti ollu enää varaa pitää sitä hyvässä kunnossa, vaikka ennen olivat saaneet hyvää palkkaa jne. Tuolla toi systeemi siis toimii mun ymmärtääkseni niin että jos haluat selvitä vanhuudesta niin sun täytyy säästää sitä rahaa ite koko ajan siitä palkasta ja mitään tuloja ei sit enää oo ku lopetat työt.


Ayway siellä maatilalla oli sit mönkijä, jolla käytiin vähä ajelemassa siellä ja oli kyllä ihan sika siistiä, aurinko oli just laskemassa ja se  oranssi hiekka pöllys vaan. Samalla aikaa ku me oltiin Mandin kans ajelemassa hostisä rupes tekemään braaita. Eli suomeksi siis se on Etelä-Afrikkalainen tapa grillata. Ehkä en ees yritä selittää tätä vaan laitan kuvia.. :D




Ruoka oli yli hyvää ja rasvaista(..), ja varsinki ne apina vartaat (kyllä!se oli apinaa :D ) oli aivan super hyviä. Hyvä ruoka parempi mieli ja sit kateltiinki vaan telkkuu siel opan ja oman luona, syötiin jälkkärit ja lähdettiin takasin Vanderbijlparkiin. Perjantaina ei taas onneksi tarvinnu pukee koulupukua, koska oli omat vaateet päivä ja kaikki sai pukea mitä halus. Noita omat vaatteet päiviä niillä on aina sillon tällön jonku tärkeän jutun vuoksi, ja nyt oli jonku uskontojutun 116 vuotispäivä, en saanu ihan selville että mikä se oli enkä saa millään päähäni mikä sen nimi oli, mutta tosi monella oli sen uskontojutun paita päällä ja ilmapallot joissa luki että Happy Birthday.


Ton uskontojutun lisäksi yhdellä meidän kaveriporukasta oli synttärit ja sille annettiin ilmapallot mihin kaikki kirjotti onnittelut ja otettiin kuvia (ja mulla ei oo hajuakaan että millä, koska mulla ei oo yhtäkään kuvaa..:D).


Samana perjantaina oli vielä äitipuolenki synttärit! Haettiin koulun jälkeen pikaruokaa ja tästä voisinki vähä kertoo enemmän.. :D Nimittäin, ne laitto hampparin väliin ranskiksia, ja siihen alle voita!!! Mä tyydyin vaan niihin ranskiksiin...



Pikaruan jälkeen laitetiin ittemme valmiiksi ja  lähettiin ajeleen kohti Johannesburgia ja Nelson Mandelan aukiota. Käveltiin siellä ympäriinsä ja sit mentiin kattoon leffateatteriin Badmania. Leffateatteri oli vähän suurempi ku mihin oon tottunu..:D Elokuvasta sen verran että en kauheesti tykkää mistään action leffoista joten odotukset ei ollu mitenkään korkealla, mutta oli se silti ihan ok.


Leffan jälkeen meille oli varattu äitipuolen synttärien takia Pappa's ravintolasta pöytä ja siel sit vietettiin iltaa. Maistoin taas mitä oudoimpia juttuja siellä ja en tiedä johtuko sit siitä kauhea olo sillon illalla.. :D Käytiin ottamassa muutamat kuvat Nelson Mandelan patsaan juurella ja lähettiin kotia kohti.

perus pikku kakku..

Oltiin sillon yöllä joskus 1 aikaan kotona ja mulle kerrottiin et aamulla sit pitää herätä 7. No heräsin sit lauantaina joskus 8 jälkeen ja olin ihan paniikis että mitä ihmettä.. Sit siinä nopeesti laitoin itteni ja olin melkein valmis ja Mandi tuli kysymään yöpaita päällä et ai sä ootki jo heränny... Välillä tosiaan oli vähän noita kommunikaatio-ongelmia.. :D


Sinisten aamupalamurojen (kyllä, ne oli sinisiä ja makeutettu purkalla) lähettiin hostisän, äitipuolen ja Mandin kans Lesediin, reilun tunnin ajomatkan päähän yhteen kulttuurikylään.  Ja tosta jutusta kerronki ihan piakkoin omassa postauksessa :)




Sunnuntai aamuna lähin perheen miesten ja Eivenin (hostisän kaveri) kanssa pyöräileen noin puolentoistatunnin ajomatkan päähän. Lähettiin aikasin ja syötiin siellä paikan päällä sit aamupalaa ja sit otettiin pyörät ja lähettiin ajaan reittejä. Sydämen tykytystä aiheutti erityisesti siellä sillat, koska vihaan niitä muuutenkin ja sit jos ajat tuolla siinä sillalla väärin niin voi olla vähän märkää. Olin superonneissani ku pääsin taas pyöräilemään! :D Yks siisteimmistä jutuista oli myös ku siinä ymärillä vaan apinat pomppi puusta toiseen ja sit nähtiin yhdessä aukeammalla kohdalla ku semmonen iso lintuparvi pyöri siellä yhden pellon yllä tosi lähellä, ja se on aina siis merkki siitä et siellä on jotain. Hostisän mukaan siellä saatto olla leijona tai joku gepardi ja sit ku lähettiin polkeen yhtä reittiä sinnepäin oli kyllä pelottavaa :D Ei tosin sit nähty mitään ja rupes oleen kelloki niin paljo et ei menty kauemmas. Voi olla että jos siellä ois joku jellona ollu niin oisin saattanu jäädä sillä pyörälläkin sille kakkoseks haha.. :D






Pyöräiltiin jotain 2,5h mutta pysäytin kellon aina ku pysähdyttii ootaan niitä toisia joten oltiin matkalla kauemmin. Sunnuntai oli muuten tosi lämmin päivä, luulen et jotain 25 astetta. Haettiinki sit paluumatkalla jätskit huoltsikalta :) Kotona tein itelleni vaahtokylvyn ja mandi laitto mulle sinne kaikkia kynttilöitä ja oli siistii! Illala syötiin taas äitipuolen yber hyvää ruokaa, katottiin tanssi akatemiaa ja laitettiin kuvia koneelle.





Next maanantai oli normi koulupäivä, mut sen jälkeen jäätiin koululle ja mentiin juokseen! Penikat kerto taas olemassa olostaan, mutta yritin olla vähä niikku välittämättä.. :D Koulun jälkeen tuolla jää tosi monet sinne koulun alueelle harjotteleen ja siellä on kaikkia treenejä, krikettiä, netbalia, rugbyä ja siinä urheilukentällä yleisurheilijoita. Lisäks monet menee vaan sinne kuntosalille mikä oli taas vähän eri luokkaa ku täällä meillä.. :D Ois taas pitäny ottaa kuvia sieltä mutta vähän unohtu.



Tiistaina koittiki mun onnenpäivä nimittäin shoppailupäivä med äitipuoli! Skippasin siis koulun ja lähin nostamaan tomaatista vähän rahaa, mutta se ei käynykkää ihan noin vaan. Hostisän kans yritin siinä jotain säätää ja onneks sit loppujen lopuksi sain ne rahat. Käytiin sit Vaalriverillä yhdessä hotellissa aamupalalla ja sieltä sit suunnattiin kaupungille. Tosin en tiedä mitä tuolla nyt voi lukitella sen kaupungin keskustaksi, koska se oli vähän monimutkanen juttu enkä taida edes yrittää selittää.. :D Shoppailemassa kuitenki oltiin ja rahat sain aika onnistuneesti tuhlattua.. Kaupoissa oli aivan törkeän halpaa ja sit ku päästiin Mr.Priceen nii se homma suoraan sanottuna räjähti vähän käsistä.. :D A. Olisin voinu ostaa sen kaupan kaikki vaatteet ja B. ne vaatteet oli vielä sitä tavallistakin halvempia...Meninki sit sovituskopille varmaan 20 vaatekappaleen kanssa ja sinneku sai ottaa vaan 6 nii oli vähän ongelmia..:D Yritin kuitenki pitää itteni kurissa, koska ensimmäinen Mr.Price missä käytiin oli äitipuolen mukaan vaan pieni (mulle se oli kyllä suuri) ja oltiin kuulemma menossa vielä jumbo Mr.Priceen. Se Mr.Price siis e-a:ssa iso kauppaketju vähän h&m tyylinen, ja niillä on erilaisia alaliikkeitä kuten sport ja home, ja sit vielä lisäksi oma radiokanavaki.


Kysymyksiin ostitko mitään sieltä Afrikasta, vastaus ois tässä.. 

Tiistai oli myös ihana päivä ku sain Suomesta viestejä että hyvää nimipäivää enkä edes ite muistanu koko asiaa ennenkö sain ekan viestin! Kuinka pystyy unohtaa oman nimpparipäivänsä :DD Ostelinki sit vielä vähän ahkerammin itelleni niitä vaatekappaleita vähän niinku nimpparilahjaksi itelleni... Tiistai ilta kuluki sit hyvän ruoan, täykkäreitten ja kynttilävaahtokylvyn merkeis :) Seuraavana päivänä oli sit viimene koulupäivä ja sanoin heipat koulukavereille. Noi viimeset koulupäivät rupes oleen jo tosi rentoja ku ne luokkalaisetki tuli jo paremmin tutuiksi ja sit pitiki lähteä just kun oli tottumassa.. Mutta maailman paras asia oli sillon et ei enää koulupukua!! Vapauden tunne ah :D Tosin keskiivikkona sattu myös sellane pikku äksidentti et ku oltiin menossa kotiin niin äitipuolen avain hajos siihen oveen.. Piti lähtee sit hakeen uutta avainta kauppakeskuksesta et päästiin sisälle :D



Keskiviikkona mentiin myös pyöräileen isän ja Jockin (sen kamu) kanssa ja tällä kertaa lähettiin suoraa vaa liikenteen sekaan siitä kotoa. Oli siistii mut myös vähän pelottavaa ku ne autoilijat ei oikeen arvostanu pyöräilijöitä. Tehtiin joku tunnin pyöräilylenkki ja mentiin siellä ympäri Vanderbijlparkia. Ku päästiin kotiin oli oikein mukava huomata että power was off, eli sähköt poikki. Vielä mukavempaa asiassa oli se, että jos ei oo poweria nii ei tuu muuten lämmintä vettäkään! Oikein hauskaa :D Toi oli siis toinen kerta ku sähköt meni pois ja oli vähän hankaluuksia ku meidän piti tehä fondueillallinen.. Otettiin sit jostain autosta poweria ja loppujen lopuksi oli yks hauskimmista illoista ku mukana oli myös Eiven, Jock ja Lindy eli ne perustyypit ketkä siellä oli muutenki tosi usein :D Fondue illalliseen kuulu aluksi lihafondue ja sen jälkeen suklaafondue, namnam!

ei ainakaan ollu ruuasta pulaa



Torstaina sain nukkua pitkään ja sähköt oli aamullakin vielä poissa. Ruvettiin äitipuolen kanssa valmisteleen Durbaniin lähtöä ja vietiin ruokia heidän kotoota äitipuolen luokse ja hoidettiin muitakin asioita. Alotin myös pakkaamisen. Illan vietin vipaa kertaa hostäidin ja Miguelin kanssa ja mentiinki isoäidin luokse. Oli vähän haikeeta ku ties et ei enää nää niitä. Hyvästien jälkeen pakkasin kamoja loppuun ja seuraavana päivänä oliki sit edessä Durbaniin rannikolle lähtö mistä tulee vipa E-A tarina postaus. Ainiin ja se kulttuurikylä juttuki vielä , mut sit tää alkaa olla valmis :) Huhhuh ku tästä tuli pitkä ja teinki aivan himo kauan tätä, toivttavasti ees joku jakso lukee! Nyt hyvää yötä! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti